Cukinia faszerowana ryżem z warzywami.

Dziś przychodzę do Was z pomysłem na szybki i jednocześnie prosty obiad z cukinią w tle. Uwielbiam ją jeść, zwłaszcza latem. Próbuję różne przepisy, jeden z resztą już Wam publikowałam - Cukiniowe placuszki. Tak na prawdę danie można wykonać na wiele sposobów, ja wybrałam jarski, ale spokojnie można zmodyfikować nieco i dodać mięso.
Co potrzebujemy?

2 duże cukinie
1 średnia papryka (najlepiej kolorowa)
1 duża cebula
8-10 pieczarek
1 woreczek ryżu lub kaszy
1 łyżka oleju
przecier pomidorowy
sól i pieprz
zioła prowansalskie
  1. W pierwszej kolejności musimy nastawić ryż lub kaszę.
  2. Następnie posiekać w drobną kostkę cebulę, pieczarki i paprykę.
  3. Cukinię przekroić wzdłuż i na pół tak żeby nam wyszło 8 mniejszych kawałków. Każdy z nich wydrążyć żeby było miejsce na farsz.
  4. Cebulę wrzucić na rozgrzany olej na patelni i lekko zeszklić, następnie dodajemy paprykę i pieczarki. Dusimy przez chwilę. 
  5. Ugotowany ryż dodajemy do warzyw i mieszamy razem. Przyprawiamy ziołami, solą i pieprzem, mona dodać łyżkę przecieru pomidorowego do smaku.
  6. Farsz nakładamy na wydrążoną cukinię i układamy w naczyniu żaroodpornym. Na wierzch lekko polewamy przecierem.
  7. Zalewamy wodą na dnie, żeby nam się cukinia zaparzyła.
  8. Naczynie wkładamy do piekarnika wcześniej nagrzanego do 180 stopni C. Wszystko pieczemy ok. 20 minut, aż cukinia będzie miękka. 


Lubię takie dania bo dają mi wiele możliwości. Tak na prawdę do farszu możemy dodać to co aktualnie mamy w lodówce, dzięki czemu pozbywamy się produktów, które mogłyby się zepsuć. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za każdy nawet najmniejszy komentarz, jest on dla mnie ważny.

Copyright © 2016 GUGUSIOWO , Blogger