Makaron po chińsku z kurczakiem.

Jeśli nie macie pomysłu na obiad, serwuję dziś chiński makaron z kurczakiem. Nie dość, że szybko się go robi to jeszcze jaki smaczny. Uwielbiam takie przepisy, można je modyfikować według własnych upodobań. Wystarczy sprawdzić co mamy w lodówce i zabrać się do pracy 




Składniki:

  • Makaron chiński - ja kupuję w Lidlu, wystarczy zalać wrzątkiem. 
  • Pierś kurczaka - pokrojona w drobną kostkę.
  • Przyprawy: sól, pieprz, zioła Małgorzaty, koperek, pietruszka, curry, kurkuma, wszystkiego do smaku.
  • Groszek - może być mrożony lub z puszki.
  • Marchewka - 1 większa pokrojona w drobną kosteczkę lub talarki.
  • Cebula - 1 posiekana, ja zawsze robię piórka. 
  • Czosnek - 2 - 3 ząbki drobno posiekane. 



Zaczynamy od rozgrzania patelni,na którą wrzucamy posiekaną cebulę i jak się zrumieni dodajemy czosnek. W między czasie gotujemy wodę i szykujemy makaron do zalania. Robimy według przepisu na opakowaniu. 
Jak już cebula i czosnek będą zrumienione dodajemy pokrojone w kostkę mięso i smażymy do uzyskania złotego koloru. Na końcu dodajemy marchewkę i groszek. Najlepiej dodać około pół szklanki bulionu ale jeśli akurat nie mamy to wystarczy pół szklanki wody, pozostawić żeby się wszystko udusiło. 
Jak marchewka będzie miękka dodajemy makaron i przyprawiamy do smaku.


Tak jak wspomniałam przepis jest łatwy i szybki w wykonaniu, a co najważniejsze można go modyfikować. 




Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję bardzo za każdy nawet najmniejszy komentarz, jest on dla mnie ważny.

Copyright © 2016 GUGUSIOWO , Blogger