Noworoczny makaron ze szpinakiem
Przy okazji zakupów tuż przed Sylwestrem znalazłam na półce w znanej nam Biedronce makaron z dodatkiem atramentu z kałamarnicy. Nie zastanawiając się w ogóle wzięłam... wymyśliłam sobie przepis korzystając z moich ulubionych produktów. Miał być do tego jeszcze kurczak, ale wykorzystaliśmy go do galaretek i gyrosa :) Czarny makaron jadłam kiedyś, ale kupiony gotowy tylko do odgrzania, tym razem muszę go ugotować.
Do naszego dania dla 4 osób potrzebujemy:
Do naszego dania dla 4 osób potrzebujemy:
- Makaron z dodatkiem kałamarnicy 250 g
- Szpinak mrożony 450 g
- Ok. 200 g śmietany 12% lub 18%
- Garść startego żółtego sera
- 1 jajko (ja nie miałam więc sos zrobiłam bez)
- sól, pieprz
- zioła (oregano, bazylia, tymianek, koperek) jak nie lubisz nie dodawaj ;)
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 200 g pieczarek
- Czosnek i cebulę drobno posiekać i podsmażyć na patelni z oliwą. Dodać do tego drobno pokrojone pieczarki i poddusić wszystko razem. Dodać zamrożony szpinak. Mieszać aż szpinak się rozmrozi. Ja zawsze dodaję wodę przegotowaną, żeby mi nie przywierało, a woda i tak odparuje.
- Przyprawić wszystko solą, pieprzem i ziołami, jak koperek, tymianek czy bazylia. Najlepiej według uznania, w końcu ma być smaczny, a każdy lubi co innego.
- W miseczce wymieszać śmietanę, jajko i starty żółty ser na jednolitą masę i dodać do szpinaku z pieczarkami. Wymieszać dokładnie i na wolnym ogniu gotować 5 minut często mieszając.
- W między czasie ugotować makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Na talerzu ułożyć według własnej inicjatywy, jak kto lubi. Można wymieszać na patelni, można na talerzu.
- Smacznego!
Wygląda interesująco :) my z mężem bardzo lubimy dania z makaronem, a to będzie miła odmiana dla zwykłego makaronu. Ewelina P.
OdpowiedzUsuńMy uwielbiamy nowości. Choć nie zawsze wyjdą jak powinny ;)
Usuń